Alegeți țara sau regiunea dvs.

Close
conectare Inregistreaza-te E-mail:Info@infinity-electronic.com
0 Item(s)

Imec privind sănătatea

Titlul acestui prim eseu este:

"Până în 2035, vă veți" gestiona "sănătatea ca un cont bancar". Este vorba de Peter Peumans, științele vieții la Imec.

Cum putem trăi o viață sănătoasă mai mult timp?# DFP-EW-InRead2-Mobile {afișare: bloc important! } Numai ecranul @media și (max-width: 768px) {}


Colectând mai multe date despre sănătatea noastră, făcând previziuni despre modul în care va evolua sănătatea noastră și colaborând cu medicul nostru pentru a face alegerile corecte pentru o viață sănătoasă.Poate că vom plăti și o primă "personalizată" pentru asigurarea noastră de sănătate - așa cum facem acum pentru asigurarea noastră de mașină.

Deși tehnologia și inteligența artificială vor juca cu siguranță un rol major în această poveste, legislația și alte reglementări vor trebui să se asigure că aceasta este o poveste pozitivă.Dosarele medicale: o mulțime de date - și acestea aparțin.

În viitor, tehnologia ne va permite să trăim o viață mai lungă și mai sănătoasă. Bun pentru noi, bineînțeles, dar și pentru economia noastră.În țările dezvoltate, costurile medicale devin inutile.

Sau, așa cum spune Warren Buffet atât de expresiv: costul asistenței medicale este ca un vierme pentru economie.

Pentru a vă oferi o idee, în 2016, SUA au cheltuit 17,2% din produsul intern brut (PIB) pentru asistență medicală. Elveția se află pe locul al doilea, cu peste 12% din PIB.

Figura 1: Costul asistenței medicale ca procent din produsul intern brut pentru țările OCDE. Datele pentru anul 2016. © OECD

Cum vom reuși să trăim mai sănătoși pentru o perioadă mai lungă de timp? O modalitate va fi monitorizarea mai bună a sănătății noastre, astfel încât bolile să poată fi detectate într-o etapă anterioară.Această tendință a fost deja pusă în mișcare cu pedometre, monitori ai ritmului cardiac și monitoare de glucoză continuă, care sunt doar puțin invazive.

În viitor, numărul de parametri pe care îl putem monitoriza în mod continuu se va extinde (tensiunea arterială, stresul etc.). De asemenea, vom folosi senzori în diverse forme și mărimi, integrați în brățări, haine, lentile de contact, tencuieli și chiar implante.Figura 2: În viitor, vom purta o gamă largă de senzori care monitorizează sănătatea noastră: integrați în brățări, haine, lentile de contact, tencuieli și chiar implante.

Aici vedem un branț inteligent dezvoltat de a.o. CMST, un laborator imec la UGent și compania belgiană RSscan. 900 de senzori măsoară distribuția presiunii în timpul mersului sau a alerga. Acest lucru este important pentru prevenirea leziunilor sportive și pentru evitarea amputărilor la pacienții cu diabet zaharat.

Desigur, va fi important ca aceste instrumente să fie aprobate de organisme oficiale, cum ar fi FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente. De exemplu, în iunie 2018, FDA a aprobat primul senzor de glucoză implantabil și aplicația însoțitoare, destinată monitorizării continue a pacienților cu diabet zaharat. Acesta este un bun exemplu pentru a arăta cum tehnologia ne poate ajuta să monitorizăm și alte boli.

Imec on Health

Dar, de fapt, s-ar putea să nu trebuie să cumpărăm nici măcar unelte speciale pentru a citi aceste citiri. De asemenea, vom putea să folosim smartphone-ul nostru - disponibil pe scară largă și la prețuri accesibile, chiar și în țările în curs de dezvoltare - pentru a ne oferi o gamă întreagă de măsurători.De exemplu, camera noastră smartphone poate fi utilizată pentru citirea regulată a ritmului cardiac pentru a detecta ritmurile neregulate ale inimii, inclusiv fibrilația atrială (de exemplu, FibriCheck).

Dar chiar și modul în care folosim smartphone-ul nostru în viața de zi cu zi poate dezvălui ceva despre sănătatea noastră.

De exemplu, cât de repede scuturăm, cât de mult suntem cu tastatura, cât de des căutăm ceva și cum toate acestea se schimbă de-a lungul timpului, putem spune ceva despre starea noastră mentală.Nu este de neimaginat ca, pe viitor, vom putea folosi aceste date pentru a detecta mai repede demența sau depresia, un pic similar cu modul în care aplicația Mindstrong bazată pe Palo Alto acum detectează depresia.

Dar mai întâi trebuie să ne întrebăm dacă într-adevăr dorim să detectăm bolile pentru care nu există nici un tratament (încă), de ex. demenţă. În mod evident, trebuie să discutăm în prealabil cu medicul nostru, iar aceste informații "sensibile" ar trebui, bineînțeles, trimise mai întâi medicului.Figura 3: Vom putea citi citirile de date medicale folosind telefonul smartphone. Un exemplu este aplicația companiei belgiene FibriCheck.

Această aplicație pentru detectarea ritmurilor neregulate ale inimii, inclusiv fibrilația atrială, utilizând camera pe un smartphone, a fost aprobată de FDA în 2018. (copyright FibriCheck)

De asemenea, va fi mult mai ușor să luați și să analizați eșantioanele de sânge fără a trebui întotdeauna să implicați un medic, o asistentă medicală sau un laborator.

Analizând probele de sânge devine mult mai ieftină și mai simplă acum datorită sistemelor mici de laborator pe chip care se pot conecta chiar și cu telefonul smartphone pentru a vedea rezultatele.In acest fel, pacientii pot verifica pentru ei insisi, atunci cand acestea sunt pregatite pentru urmatorul lor tratament de cancer si medicii pot testa cu usurinta daca o boala infectioasa, cum ar fi hepatita C este tratata in mod corespunzator.

Pentru primul exemplu, pacienții cu cancer trebuie în prezent să meargă la spital pentru a verifica dacă nivelul celulelor albe din sânge este suficient de mare pentru a începe următoarea rundă de tratament cu chimioterapie.Cu toate acestea, spitalele pot fi un mediu periculos atunci când vine vorba de germeni, cu siguranță pentru un pacient cu cancer cu imunitate scăzută. Deci, dacă ar putea face același test la domiciliu, acest lucru ar fi mult mai ușor și mai sigur.

Toate aceste date vor fi colectate în fișele medicale, împreună cu mai multe date medicale "tradiționale", inclusiv cartografia dvs. genetică (costul secvențierii va fi atât de scăzut încât va fi accesibil pentru fiecare).Dar acele înregistrări vor fi proprietatea dvs. și vă puteți căuta lucrurile pentru dvs. și vedeți tendințele, deși acest lucru probabil va fi de interes numai pentru o mică minoritate.

"Sunteți, de asemenea, singura persoană capabilă să ofere medicului, asigurătorului sau companiei farmaceutice permisiunea de a vă examina înregistrările sau o parte din ele".În cazul unei companii farmaceutice, acest lucru ar putea fi și în schimbul unei plăți, deoarece, utilizând datele dvs. și datele a mii de alți pacienți cu o anumită boală, aceștia ar putea să dezvolte un tratament mai bun. Cu alte cuvinte: sănătatea (datele) va deveni un capital de capital pe care îl controlezi.

Medicii vor deveni antrenori și specialiști în domeniul informațiilorMedicii vor primi un rol diferit, ajutându-i pe pacienți să interpreteze corect datele și să facă alegerile corecte.

Deoarece, deși am putea avea acces la toate datele noastre, acest lucru nu înseamnă că vrem să fim deasupra ei tot timpul. Asta e ceva ce majoritatea dintre noi plecăm la specialiști. La fel ca și cu un portofoliu de acțiuni.

S-ar putea să fiți foarte interesați de aceste acțiuni și de modul în care acestea fac, dar probabil că preferați să lăsați majoritatea lucrătorilor experți pentru a putea urmări totul în detaliu și pentru a lua deciziile corecte. Și, firește, ați fi consultat, dacă este necesar, și veți primi actualizări regulate.Datorită cantității mari de date implicate, detaliile vor fi interpretate în primul rând de mașini.

Inteligența artificială și învățarea în mașină ne vor permite să recunoaștem valori anormale, iar datele dvs. vor fi comparate cu alte informații, astfel încât să se poată oferi mai multe diagnostice și tratamente.

Computerele vor putea chiar să facă previziuni despre sănătatea ta pe baza valorilor tale și a detaliilor despre stilul de viață."Este similar cu scenariile de emisii de CO2 pe care IPCC le calculează acum pentru noi, spunând lucruri precum:" Dacă vom continua să mergem așa cum suntem astăzi, va fi de x grade mai cald până în 2050; și dacă nu folosim decât energie verde, va fi mai cald decât în ​​grade y. "Translatată la sănătatea noastră, ar putea deveni:" Dacă continuați să fumezi, veți trăi până la 70 de ani. Dar dacă nu mai fumezi acum, voi face 90. "Diferite scenarii ipotetice pot fi calculate în acest fel și discutate cu medicul dumneavoastră, astfel încât, împreună, alegerile corecte pot fi făcute."

Formarea medicală a medicilor va fi transformată. Medicii vor fi asistați de inteligența artificială, ceea ce înseamnă că este important ca ei să înțeleagă detaliile despre modul în care funcționează tehnologia. Acest lucru le va permite să recunoască interpretările incorecte efectuate de calculator. Furnizarea de îndrumare (psihologică) și coaching-ul pentru pacienți va deveni, de asemenea, foarte importantă.

Pe lângă medicul lor, oamenii vor putea alege și aplicații specializate care le pot ajuta. De exemplu, aplicații care vă ajută să alegeți sportul care vă convine cel mai bine, etc. Se va crea o economie complet nouă de aplicații pentru sănătate, care vizează în primul rând extragerea maximă a tuturor datelor din zona care vă interesează cel mai mult.

O asigurare de sănătate personalizată și transparentăAceastă nouă abordare a sănătății - adunând tot felul de date medicale și prezentând scenarii - va avea multe consecințe socio-economice.

De exemplu, previziunile despre sanatatea noastra ar putea fi legate de costurile medicale estimate si de prima pe care o platiti pentru asigurarea de sanatate.

Va fi similară și astăzi, în cazul în care prima depinde de modul în care conduceți (numărul accidentelor, amenzi, etc.).Veți putea opta să plătiți mai puțin dacă adăugați senzori la masina / corpul dvs. pentru a conduce / trăi mai bine.

Sau puteți opta să păstrați fumatul și să plătiți mai mult.

Așa cum puteți decide să faceți o vacanță de lux: este posibil să nu fie bine pentru contul dvs. bancar, dar nu puteți rezista ofertei.

Aceasta este și situația în care reglementările și legislația vor deveni foarte importante în ceea ce privește excluderea unor lucruri pe care nu le influențăm (cum ar fi bolile genetice). Așa cum este astăzi interzisă alocarea anumitor beneficii sau dezavantaje bazate pe culoarea pielii, orientarea sexuală sau religia.

Deci, până în 2035, vom avea mai mult control asupra sănătății noastre. Transparența, securitatea și protecția datelor noastre, precum și legile și reglementările vor fi extrem de importante pentru a transforma această viziune în realitate și pentru a menține mai mult sub control costurile asistenței medicale.

De asemenea, trebuie să fim în gardă (printr-un fel de autoritate oficială umbrelă) pentru a ne asigura că inovațiile înseamnă într-adevăr economii de cost pentru asistență medicală și nu doar adaugă mai multă complexitate și fragmentare sistemului de sănătate.Cum contribuie imec la acest viitor?

Imec lucrează în mai multe moduri pentru a permite acest viitor scenariu de sănătate .. colaborând cu spitale și companii medicale pentru a produce senzori capabili de măsurători și citiri de înaltă calitate - și prin dezvoltarea inteligenței corespunzătoare necesare interpretării datelor.În programul iChange, acest lucru este combinat cu căutarea unei abordări corecte pentru a motiva oamenii să adopte un stil de viață mai sănătos.

În 2018, Imec a publicat rezultatele studiului SWEET, care conține cel mai mare set de date colectate vreodată pentru detectarea stresului.

Imec explorează de asemenea modalități de integrare a acestor senzori în lentile, haine, scaune auto etc., pentru a le face mai ușor de utilizat.În 2018, imec a prezentat ochelari care pot detecta mișcările oculare.

În primul rând, acest lucru este de interes pentru operarea sistemelor AR / VR, dar poate avea și posibile utilizări pentru depistarea precoce a bolilor neurodegenerative.In plus, imec lucreaza cu cele mai mari companii de secventiere pentru a face secventierea ADN-ului mai ieftin si mai rapid, atat in scopuri de diagnosticare (de exemplu examinarea tumorilor in detaliu) cat si pentru a face hartile personale genetice accesibile si accesibile tuturor.

Sistemele Lab-on-chip joacă, de asemenea, un rol esențial în cercetarea imec, concentrându-se asupra miniaturizării, integrării și cercetării noilor tehnologii, cum ar fi fotoni sau microscoape fără lentile.

În 2018, cercetătorul imec, Niels Verellen, a primit o prestigioasă finanțare ERC pentru a dezvolta microscoape ultra-mici (fluorescence), care ar avea o valoare deosebită pentru sistemele de tip lab-on-chip.

Seturile multi-electrod (MEA) sunt chips-uri pe care celulele pot crește și pentru care electrozii pot furniza comunicare bidirecțională cu aceste celule. În viitor, aceste tipuri de jetoane vor deveni importante pentru dezvoltarea de noi medicamente și pentru a verifica ce fel de medicament va funcționa cel mai bine pentru o anumită persoană.

Aceasta înseamnă că tratamentul personalizat va deveni posibil.

În 2018, imec a reușit să producă un cip MEA cu mai mult de 16.000 de electrozi.

Imec este, de asemenea, implicat îndeaproape în crearea de noi întreprinderi în sectorul sănătății. Acestea includ miDiagnostics și Onera, sau suport pentru FibriCheck prin programul imec.istart.